Opstartskapital

OpstartskapitalNår du har udarbejdet en forretningsplan så du har styr på kundegrundlag og formål med virksomheden, og et likviditetsbudget, burde du nu vide hvor mange penge du skal bruge for at din virksomhed kan løbe rundt.

Og så er spørgsmålet: Hvor skal pengene komme fra?

Du er rimelig godt rustet til et møde i banken hvis du kan fremvise forretningsplan og likviditetsbudget. Men du skal alligevel være opmærksom på at hvis du kan skaffe pengene på andre måder (f.eks. via lån fra din familie), så kan det være en bedre løsning.

Vi var en tur i banken og de var meget positive over for at låne os pengene, men satte alligevel en del krav op som jeg ikke syntes så godt om:
– Banken skulle have 200.000 kr. pant i vores hus (!)
– Min mand skulle kautionere for kassekreditten (altså stå inde for den med privatøkonomien, selvom vi oprettede et ApS).
– Vi skulle begge oprette en livsforsikring for kreditorerne (dvs. hvis en af os døde ville denne her livsforsikring give banken penge til at dække deres udlæg) Den var ikke dyr, ca. 500 kr. om året, men stadigvæk et ekstra krav.
– Jeg skulle flytte mine bankkonti over i deres bank.
Alt i alt syntes vi der var alt for mange krav – især den om pant i huset – for har de først pant i huset, så er det svært at komme af med. Så vi endte med at vores søde forældre kunne træde til og låne os pengene.

Hvordan låner man penge til sit ApS?
Pengene vi har indskudt i min mands firma, er delt op i 2 dele:
1. Anpartskapitalen på 50.000 kr.
2. Indskudet (de resterende penge som skal dække udgifterne i startfasen).

Det der er vigtigt at bemærke er at de 50.000 kr. er selskabets, så snart du har sat dem ind. De kan principielt aldrig tages ud af selskabet igen (du kan naturligvis godt få pengene igen, men kun i form af udbytte af dit overskud, og kun så længe der min. er værdier for 50.000 kr. i dit firma).

Indskudet laves som et lån fra dig til dit selskab, og hvis du laver det som et “anfordringslån” kan du skrive i gældsbrevet at det kan tilbagebetales på forlangende, altså når der er råd til det, kan du skattefrit betale pengene til dig selv (og bogføre det i regnskabet naturligvis). Du skal dog lige være opmærksom på at selskabet skal betale dig renter af beløbet, og at de renter min. skal være på 4%, eller markedsrente (ikke under 4%).

Når selskabet er oprettet, skal pengene naturligvis bogføres, se hvordan du bogfører anpartskapitalen her, og hvordan du bogfører lån til din virksomhed (ApS) her.  Husk også at have din dokumentation i orden i form af et officielt gældsbrev som du på egne vegne og på vegne af selskabet (som direktør) underskriver.

Du bør nu overveje hvad der er det rigtige tidspunkt for dig at starte selskab på.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/startnytfirma.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405