Bogføringsprincipper

Her er nogle gode tips til bogføringsprincipper, som jeg har fået af min kære veninde, der er bogholder.Bogføring-bilag

Nogle er basis, mens andre er lidt mere avancerede. De er primært baseret på e-conomics regnskabssystem, men flere er universale og principperne kan anvendes til de andre systemer også.
– Tag hvad du kan bruge.

Tip 1: Bogføring af køb starter i det der hedder kassekladden
Ja jeg aner ikke hvorfor det skal hedde sådan, men du skal altså gå til Regnskab og under Kassekladde vælge “Daglig” hvor du opretter en Ny Postering og angiver hvad du har købt, beløb, dato osv. Og du skal vælge typen “Finansbilag” til alle dine regninger. Det forvirrede mig da jeg startede med at bruge e-conomic (Der er Dinero og Billy væsentligt mere intuitive med knapper/links der hedder “Køb”).

Tip 2: Sæt dine bilag i mappe
Læg hver regning du har betalt ind i dit regnskabsprogram. Tilføj alle dem du nu har, og én efter én skriver du bilagsnummeret på det fysiske dokument, og sætter det i en mappe – det nyeste forrest. Hver gang du bogfører et nyt bilag sætter du det ind forrest i nummerisk rækkefølge. Så er det nemt at finde frem igen hvis din revisor eller SKAT spørger til dokumentationen.

Tip 3: Hvilken dato på bilaget?
Når du bogfører dine bilag er det smarteste at vælge den dato de er trukket i banken og ikke datoen som står på fakturaen/regningen.  Nogle gange får du jo først betalt senere end selve fakturaens dato (hvis du har en lang betalingsfrist og lignende). Det gør det langt nemmere senere hen at finde frem til posten i banken.
Du skal dog være opmærksom på at dine regninger skal bogføres inden for moms-perioderne. Mere info følger.

Tip 4: Brug din bankafstemning til at tjekke din indtastning.
Det her er et af guldkornene direkte fra bogholderens mund:
Når du har tastet dine bilag/regninger etc. ind, skal du lige vente med at trykke “bogfør”. Du skal nemlig en tur forbi punktet Bankafstemning. Her kan du importere en csv-fil fra din bank. Rolig nu, det er ikke så svært som det lyder.
Det du gør er at gå til din netbank, finde der hvor du kan eksportere som fil (Der bør i din netbank være et link som hedder noget med “hent som fil” eller lignende). Du vælger så at gemme filen på dit skrivebord.
Tilbage i e-conomic vælger du Bankafstemning, og Importer fil. Første gang du importerer skal du lige vise den hvilken kolonne der er beskrivelse, beløb og dato i. Men næste gang når du henter filen på ny fra din netbank, gemmer du den samme sted (med samme navn), og så husker systemet dine indstillinger.

Herefter kan du se alle dine posteringer i banken sidestillet med posteringerne du netop har lavet i din kassekladde, altså bogføringen. Du vælger nu beløbene i både venstre og højre side og trykker på “link” knappen – så beløbene forsvinder. Hvis beløbene ikke stemmer vil systemet ikke acceptere det og du må tilbage til din kassekladde og ændre din postering via blyanten på linien du vil ændre.
Havde du trykket Bogfør først og fundet ud af senere at banken ikke stemte med hvad dit regnskabssystem viste, ville du altså skulle igang med at tilbagekontere beløbene (e-conomicprogrammet skal nok hjælpe dig, men det er dumt ikke at sikre at det er rigtigt fra starten af!).

Når du har set at banken og dine indtastninger stemmer, kan du gå tilbage til kassekladden og trykke Bogfør.
Voila! Et regnskab der er iorden 🙂

Tip 5: Hvis du har indbetalt et forkert beløb til din leverandør
Vi har prøvet herhjemme at finde frem til (i vores bankafstemning) at bogføringen af et beløb stemte med det beløb der stod på fakturaen, men at det beløb vi rent faktisk havde betalt til en leverandør havde fået et 2-tal i stedet for et 0 i et af decimalerne, så vi havde betalt 2 øre for meget.
Det vi gjorde var
1. bogføre det “korrekte” beløb (det som stod på fakturaten) og
2. skrive os det bag øret til næste regning kom fra leverandøren og
3. betalte de 2 øre mindre på næste regning. Vores leverandør havde også skrevet det ind på deres kontoudtog, så der var ingen slinger i valsen fra deres side heller.
2 øre til eller fra er naturligvis ikke det store, men jeg tænker at løsningen kunne have været brugt til andre differencer også. Det kan jo ske at man får betalt forkert indimellem.

Tip 6: Opdeling af én faktura i forskellige poster i dit regnskab
Nogle gange får du en regning fra en leverandør hvor du har købt ting som skal på forskellige poster i dit regnskab.
Der er e-conomic god til at hjælpe med at dele din regning op.
Det du skal gøre er lidt omvendt af hvordan du normalt bogfører en postering:
1. Gå ind på en Ny postering
2. I konto vælger du nu Banken (5820), og vælger Kredit. Så har du fortalt systemet at der er trukket penge fra din konto.
3. Skriv beløbet ind.
4. Ved siden af feltet Modkonto er der et felt som hedder Fordeling. Der trykker du og får nu et nyt billede op hvor du kan lægge hvert emne fra din faktura ind, og vælge separate konti. Systemet opsummerer for dig hvad beløbet er og hvis det ikke stemmer (du skal angive beløbene med moms hvis der er tilkommet moms) må du forsøge igen.
Det er smart at gøre det på denne måde, da du slipper for at lave mange posteringer men kan klare det i én omgang og stadig kan have overblik i dit regnskab over f.eks. gebyrer eller som vi f.eks. har på leasing-regningen: leasingydelse og forsikring som skal bogføres på hver sin post.
Fordeling i e-conomic

Fordelingsfunktionen er også rigtig praktisk når man får fakturaer med forskellige moms-satser. Se et eksempel her.

Tip 7: Bogføring ved årets afslutning
Alt hvad der vedrører dit virke i indeværende regnskabsår skal bogføres i det år.

Eksempel 1:
Dit regnskabsår slutter 31/12. Du har fået en regning den 20. december, som du skal betale senest 15. januar næste år. Den skal bogføres med fakturadatoen den 20. december, med modpost på ”kreditorer” (6800 i e-conomics standard-opsætning) i steder for ”banken” (5820 i e-conomics standard-opsætning).
På denne måde kan man i årsopgørelsen se at du skylder nogle penge væk for noget du har indkøbt i 2016.
Det er noget du selv skal gøre manuelt og holde styr på.
Når pengene trækkes i banken i det nye år, bogfører du dem på ”kreditorer” posten i regnskabet og modpost i banken.
Egentlig er det denne metode du også bør følge resten af året, men der er fra SKATs side indlagt en vis tolerance for mindre virksomheder, så metoden med at bogføre så det er datoen pengene trækkes i banken, bør være tilstrækkeligt resten af året, men altså bare ikke omkring årsskiftet.

Eksempel 2:
Når du sender en faktura til en kunde, lægges den af dit regnskabsprogram på en ”debitor” post. Dvs. at dit regnskabsprogram tager højde for at du har penge til gode. Når du får indbetalingen, udligner du på den post i din bogføring.
Hvis du har sendt en faktura i indeværende år, men ikke har modtaget betalingen, vil det derfor automatisk stå som en debitor-post i dit regnskab ved årsafslutningen.
Da vi har et regnskabsår der slutter den 31/12 har vi derfor bogført flere regninger på kreditorer posten i løbet af december.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/startnytfirma.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405